Rookgasafvoer
CLV (Combinatie-Luchttoevoer-Verbrandinggasasafvoersysteem) renoveren: goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker wanneer u de CV ketels moet vervangen in gestapelde woningbouw. Automatisch met het plaatsen van nieuwe ketels is het collectieve CLV systeem aan de beurt voor renovatie.
Redenen voor CLV renovatie: materiaal én ander type ketel
Een van de redenen hiervoor is de levensduur van het materiaal waaruit de CLV bestaat. Net als een ketel gaat dit systeem ongeveer 15 jaar mee. De aluminium componenten en de siliconen afdichtingsringen zijn onderhevig aan respectievelijk corrosie, sleepsporen en uitdroging. Hierdoor is de kans op ontsnapping van rookgas door een lek of recirculatie groter. Met mogelijk koolmonoxidevergiftiging tot gevolg!
HR ketel is géén VR ketel
Een tweede reden is dat u bij vervanging nu niet langer de keuze heeft tussen een VR en een HR verwarmingstoestel. De productie van VR CV ketels is eind september 2015 stopgezet en de voorraad slinkt. Een HR verwarmingstoestel zomaar op de bestaande CLV voor VR ketels ‘prikken’ is niet veilig, hoewel dit nog steeds gebeurt. Zo heeft het CLV voor de HR ketel géén trekonderbreker nodig maar wél een condensafvoer.
Meerdere CLV renovatiemogelijkheden
Kosten, overlast én bewonersdiscussies zijn factoren die altijd in mindere of meerdere mate komen kijken bij het renoveren van het collectieve CLV systeem. De ene oplossing is echter efficiënter, kostbaarder en/of tijdrovender dan de andere. Vandaar die voorbereiding: kom niet voor verrassingen te staan en laat u adviseren door een producent van rookgasafvoersystemen!
Slopen van bestaande CLV systeem
Uiteraard kunt u altijd gaan voor de meest ingrijpende manier: het complete CLV systeem verwijderen en een nieuw CLV systeem bouwen voor HR ketels, al dan niet op dezelfde plek. Dit is een optie als de bewoners allemaal op één soort toestel overgaan én ze overlast en hoge kosten kunnen lijden.
Multiflex systeem met andere uitmonding
Minder ingrijpend is de operatie als bij beoordeling van de situatie blijkt dat u genoeg speelruimte in de schacht heeft. Een multiflex systeem biedt dan uitkomst. Een kunststof flexibele buis wordt naast of door het oude afvoersysteem getrokken. Doordat er slechts een kleine sparing gemaakt hoeft te worden in de schachtwand is er per woning maar ongeveer 1 dag werk.
Individueel doortrekken van buizen
Is de schacht groot én is er voldoende ruimte op de bouwkundige opstand? Dan is het mogelijk om per woning een individuele flexibele slang door de schacht te trekken waarbij elk kanaal een eigen afvoer op het dak krijgt. Voordeel hiervan is dat VR ketels en HR ketels zo elk hun eigen kanaal krijgen. Mensen met een nog relatief nieuwe VR ketel hoeven deze dan niet direct te vervangen.
Tot slot: neem voor de toekomst een bepaling rondom het CLV systeem en de te kiezen ketels op in de VvE statuten om discussie te voorkomen.