Bol B.V.

Duurzaam

Het mooiste en het meest duurzaam is het natuurlijk als je je huis niet hoeft te verwarmen omdat je door middel van passieve zonne energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bijverwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. Maar zonder verlies aan comfort want een warm en behaaglijk huis is toch wel het grootste goed.

Warmte en warm water met zonne energie

Nefit SolarLine is een uniek zonneboilersysteem voor warm water of verwarming. De geavanceerde collectoren zijn afgestemd op het Nederlandse klimaat. Elke collector haalt het hele jaar door uitzonderlijk veel rendement uit gewoon daglicht.

Via een gesloten circuit wordt het sanitaire water in de voorraadboiler verwarmd (afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht tot wel 80 á 90 graden). De royale, optimaal geïsoleerde boiler zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat. De boiler wordt aangesloten op uw (bestaande) HR ketel.

Op zonnige dagen wordt het water voor douche, bad en keuken volledig duurzaam verwarmd met zonne energie. Op dagen met weinig zonlicht springt uw HR ketel bij. Op jaarbasis gebruikt u zo tot 60% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

Veelgestelde vragen

Nefit SolarLine-systemen zijn uitzonderlijk flexibel in plaatsingsmogelijkheden.

In of op een schuin pannendak

Verticale collectoren kunnen onopvallend de plaats innemen van een aantal dakpannen. De leidingen zijn daarbij volledig uit het zicht. Verticale collectoren kunnen ook op de dakpannen worden bevestigd. De doorvoeren naar de boiler lopen in dat geval via beluchtingspannen.

Op een plat dak

Verticale of horizontale zonnecollectoren worden op een aluminium frame op het dak geplaatst. Het frame is instelbaar in een hoek tussen 30º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Tegen de gevel

Zelfs als u geen eigen dak met zon heeft, kunt u met de SolarLine profiteren van zonne energie. De collectoren (horizontaal) worden dan bevestigd aan de gevel. Het frame is instelbaar tussen 45º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Algemeen

Alleen bij Nefit is het mogelijk de collector lager te plaatsen dan de boiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). Alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).

In Nederland is de optimale opstelling:

 • Gericht op het zuiden, ongeveer 5º naar het westen.
 • Een hellingshoek van ongeveer 36º.

Bij deze opstelling vangt de collector ruim 1.100 uren volle zon per jaar. Plaatsing op het westen, zuidwesten, oosten en zuidoosten kan ook maar dan is de opbrengst lager.

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de CV ketel. De CV ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.

Ons zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Collector.
 2. Pomp.
 3. Terugslagklep.
 4. Flowregelaar.
 5. Drukmeter.
 6. Overstortventiel.
 7. Expansievat.
 8. Vulkraan collector.
 9. TCU regeling.
 10. Sensor collector.
 11. Sensor boiler.
 12. 110 liter boiler.
 13. Automatische ontluchter.
 14. Thermostatisch mengventiel.
 15. Inlaatcombinatie.
 16. Nefit combi-ketel.

Meer veelgestelde vragen

Kom bij ons werken als