Veelgestelde vragen
CV Ketel
Neem gerust contact met ons op en u wordt zo spoedig mogelijk geholpen. Ook als u geen contract bij ons heeft, zullen wij onze uiterste best doen u zo snel mogelijk te helpen. Indien blijkt dat de ketel niet meer te repareren is, zorgen wij ervoor dat er zo snel mogelijk een nieuwe geplaatst wordt.
Voor een vrijblijvend advies kunt u een afspraak maken met een van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0182 54 10 41.
CV ketel installatie
Dit is inclusief:
- Leveren en monteren CV ketel.
- Leveren en monteren benodigd rookgasafvoer materiaal.
- Leveren en monteren benodigd luchttoevoer materiaal.
- Leveren en monteren benodigd aansluit materiaal CV, water en gas.
- Leveren en monteren expansievat 17 ltr. x 0,5 bar.
- Leveren en monteren expansievatbeugel.
- Leveren en monteren gaskogelkraan 15 mm.
- Leveren en monteren vul- en aftapkraan 1/2″.
- Leveren en monteren inlaatcombinatie 15 mm knel.
- Leveren en monteren overstortventiel 1/2″.
- Controle complete gasleiding woning d.m.v. afpersen met statische voordruk van 30 mbar.
- Afvoeren oude CV ketel en onderdelen.
- Twee jaar garantie op gehele ketel.
Een modulerende regeling zorgt ervoor dat het vermogen van een CV ketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte. Als de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een steeds kleiner wordende brander. Het gevolg is dat de kamer geleidelijk op temperatuur komt, de temperatuur in de radiatoren geleidelijk afneemt en de gewenste kamertemperatuur niet overschrijdt. Overdag blijft de temperatuur ook goed op hetzelfde niveau.
Bij een modulerende CV ketel hoort ook een modulerende thermostaat.
Een modulerende regeling is doorgaans zuiniger in gebruik dan een ‘aan/uit’-regeling doordat er minder stilstandverliezen zijn. Het is ook aannemelijk dat de onderdelen van de installatie langer mee kunnen, omdat er minder grote en minder plotselinge temperatuurverschillen zijn.
U kunt het beste een HR ketel kopen die goed bij uw watergebruik past. Dat is te berekenen met behulp van het label Comfort Warm water (CW). Het CW label laat zien hoeveel warm water een CV ketel per minuut kan leveren. Met een hogere waarde voorkomt u bijvoorbeeld dat de douche koud wordt als er iemand warm water voor de afwas gebruikt. Zo krijgt u meer comfort in huis. In onderstaande tabel zetten we het voor u op een rijtje:
CW-waarde warm water in…
CW 3 Keuken of douche/bad (niet tegelijk).
CW 4 Keuken of douche/bad (niet volledig tegelijk).
CW 5 Keuken of douche/bad (beperkt tegelijk).
CW 6 Keuken én douche/bad (tegelijk).
Optimaal profiteren van een hoge capaciteit
Wat ook belangrijk is bij de keuze voor het juiste verwarmingstoestel, is de capaciteit. Een klein huis vraagt minder vermogen van uw verwarming dan een grote woning. Ook de isolatie van uw huis en het type (tussenwoning, hoekwoning) hebben invloed. Het beste is een HR ketel die precies past bij uw woonsituatie en warmwatergebruik. Zo behaalt de CV ketel optimaal rendement en kunt u profiteren van lage stookkosten.
Wij kunnen voor u de benodigde capaciteit exact voor u berekenen.
Duurzaam
Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de CV ketel. De CV ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.
Ons zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:
- Collector.
- Pomp.
- Terugslagklep.
- Flowregelaar.
- Drukmeter.
- Overstortventiel.
- Expansievat.
- Vulkraan collector.
- TCU regeling.
- Sensor collector.
- Sensor boiler.
- 110 liter boiler.
- Automatische ontluchter.
- Thermostatisch mengventiel.
- Inlaatcombinatie.
- Nefit combi-ketel.
- Zonneboiler: 15 jaar.
- Zonnecollectoren: 25 – 30 jaar.
Een SolarLine zonneboilersysteem zorgt voor het verwarmen van een groot deel van uw tapwater voor keuken en douche door middel van zonne energie. Andere toepassingen, zoals centrale verwarming of verwarming van een zwembad, of combinaties van toepassingen zijn ook mogelijk. Het gaat in zo’n geval echter niet om een standaard SolarLine systeem. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de installatietechnische situatie ter plekke te beoordelen.
Neemt u hiervoor contact op met een erkende installateur. Op basis van de verzamelde informatie van uw installatie en uw wensen kan uw installateur contact opnemen met Nefit en een systeem op maat adviseren.
Volledigheidshalve wijzen wij erop dat de subsidieregeling Duurzame Warmte (september 2008) alleen van toepassing is op zonneboilersystemen die dienen voor de verwarming van tapwater.
Zoals de naam al zegt, loopt een leegloopsysteem (het systeem dat andere merken gebruiken) in de winter leeg als dat nodig is om bevriezing te voorkomen. Hiervoor is een zware pomp nodig en een leegloopvat. De Nefit SolarLine maakt gebruik van een uniek continu gevuld systeem. Daarbij is geen extra terugloopvat met een pomp met relatief grote capaciteit nodig. Dat is een groot voordeel, want zo’n pomp verbruikt jaar in, jaar uit veel elektriciteit. Dat geen extra leegloopvat nodig is, bespaart ruimte. De Solar-vloeistof in het SolarLine systeem kan niet bevriezen, zodat het systeem continu gevuld kan blijven. Dat heeft nog een groot voordeel: de SolarLine functioneert het hele jaar door, zodat u maximaal profiteert van de zon. Ook bij winters weer met vrieskou halen de geavanceerde SolarLine-zonnecollectoren gratis warmte uit zonlicht! Dat bij de Nefit SolarLine geen leegloop nodig is, vergroot de plaatsingsflexibiliteit. Alleen bij Nefit is het mogelijk de zonnecollector lager te plaatsen dan de zonneboiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). En alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).
Onderhoud
Na de eerste onderhoudsbeurt wordt u in ons administratie systeem verwerkt. Automatisch komt de eerstvolgende onderhoudsbeurt uit het systeem en krijgt u bericht middels een brief of email. Natuurlijk kunt u met de planning een nieuwe afspraak maken als het u niet uitkomt.
Eens in de 12 maanden wordt er onderhoud aan uw CV ketel verricht. Middels een brief of email wordt er een afspraak voor u ingepland. U kunt natuurlijk altijd de afspraak wijzigen in een voor u passende datum.
Storingen
Een paar belangrijke punten voordat u begint:
- Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen en radiatoren wordt verwarmd
- Zet daarna de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit
- Wacht vijf minuten. Pak in de tussentijd alvast het ontluchtingssleuteltje en een doekje
Vervolgens kunt u het beste als volgt te werk gaan:
- Begin bij de laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe.
- Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten.
- Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen.
- Komt er geen lucht, maar water uit? Draai het ventiel dan weer dicht met het ontluchtingssleuteltje en ga verder naar de volgende radiator.
- Controleer bij alle ontluchtingsventielen of er water uitkomt.
- Draai vervolgens de radiatorkranen weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
- Controleer na tien minuten of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Deze moet namelijk tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de wijzer in het rode gedeelte staat, en de druk dus te laag is, is het nodig om de cv-ketel bij te vullen.
Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo’n eenmaal per jaar nodig. Blijft de radiator tikken? Neem dan contact op met 0182-541041.
Stappenplan CV ketel bijvullen
- Controleer uw waterdruk op het display van de cv-ketel. Zit deze onder de 1 bar, dan is het tijd om uw water bij te vullen.
- Zorg dat u de benodigdheden klaar hebt staan en zoek de vulkraan op uw cv.
- Sluit de vulslang aan op de (koud)waterkraan en open de waterkraan.
- Zorg ervoor dat de slang gevuld is met water en er geen lucht meer in zit.
- Verwijder de dop van de vulkraan en sluit de vulslang aan
- Open de vulkraan en vervolgens de waterkraan terwijl u het display in de gaten houdt.
- Zodra de juiste druk (tussen de 1,5 en 2,0 bar) bereikt is, sluit u de waterkraan en vervolgens de vulkraan.
- Verwijder de vulslang en sluit de vulkraan goed af.
Als u uw cv-ketel heeft bijgevuld is het ook verstandig om uw verwarmingssysteem te ontluchten.
Ventilatie
Het ventilatiesysteem is nagenoeg het enige in huis waar nog geen aandacht aan wordt besteed. De ramen zeem je eens in de zoveel tijd en de buitenkant geef je een keer een linkje verf. En zo zijn er nog meer voorbeelden op te noemen. Maar het ventilatiesysteem is daar al aan gedacht? In de meeste gevallen niet. Iedereen maakt wel eens ventielen schoon, maar verder dan dit wordt vaak er niet gekeken. Terwijl de ergste vervuiling zich toch in de kanalen bevindt. Daarom is het ook belangrijk dat de kanalen ook onderhoud krijgen en ook de ventilator is heel belangrijk. Een niet goed werkende ventilator vermindert de werking van het systeem enorm, zo niet helemaal.
In de kanalen zit vaak stof met bacteriën en schimmels. Op den duur zit het gehele systeem verstopt en kan er geen lucht meer doorheen. Het vocht blijft dan nog langer in huis. Te veel vocht in huis is niet goed, het kan materialen zoals muren, kozijnen, vloeren en andere gevoelige materialen en apparatuur aantasten.
Hoewel het fysiek mogelijk is om een wasdroger op een ventilatiesysteem aan te sluiten, raden wij u dit ten stelligste af. Er zou in dit geval te veel vocht en stof in de leidingen komen en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de goede werking van het ventilatiesysteem.
Geen van onze ventilatiesystemen kan d.m.v. de bedieningsschakelaar uitgezet worden. Wij adviseren om altijd te ventileren, ook ’s nachts, al is het maar in de laagste stand. Dit om gezondheids- en vochtproblemen te voorkomen.
U bent natuurlijk vrij om de ventilator uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te halen; wij zullen dit nimmer adviseren.
De meeste ventilatiesystemen hebben een driestandenschakelaar:
Stand 1 | De stand 1 is bedoeld als laagstand en wordt gebruikt als er niemand aanwezig is. |
Stand 2 | De stand 2 is bedoeld als middenstand en wordt gebruikt als er één of meerdere personen aanwezig is. |
Stand 3 | Stand 3 is bedoeld als hoogstand en wordt gebruikt bij gebruik van de douche en/of het gebruik van een op het ventilatiesysteem aangesloten HR-wasemkap. Tip: laat stand 3 tot een half uur na het douche/koken aanstaan om alle luchtjes/vocht goed af te voeren. |