Bol B.V.

Veelgestelde vragen

CV Ketel

Neem gerust contact met ons op en u wordt zo spoedig mogelijk geholpen. Ook als u geen contract bij ons heeft, zullen wij onze uiterste best doen u zo snel mogelijk te helpen. Indien blijkt dat de ketel niet meer te repareren is, zorgen wij ervoor dat er zo snel mogelijk een nieuwe geplaatst wordt.

Voor een vrijblijvend advies kunt u een afspraak maken met een van onze adviseurs. U kunt ons bereiken op 0182 54 10 41.

CV ketel installatie

Dit is inclusief:

 • Leveren en monteren CV ketel.
 • Leveren en monteren benodigd rookgasafvoer materiaal.
 • Leveren en monteren benodigd luchttoevoer materiaal.
 • Leveren en monteren benodigd aansluit materiaal CV, water en gas.
 • Leveren en monteren expansievat 17 ltr. x 0,5 bar.
 • Leveren en monteren expansievatbeugel.
 • Leveren en monteren gaskogelkraan 15 mm.
 • Leveren en monteren vul- en aftapkraan 1/2″.
 • Leveren en monteren inlaatcombinatie 15 mm knel.
 • Leveren en monteren overstortventiel 1/2″.
 • Controle complete gasleiding woning d.m.v. afpersen met statische voordruk van 30 mbar.
 • Afvoeren oude CV ketel en onderdelen.
 • Twee jaar garantie op gehele ketel.

 

Een modulerende regeling zorgt ervoor dat het vermogen van een CV ketel wordt aangepast aan de warmtebehoefte. Als de kamertemperatuur in de buurt van de gewenste waarde komt, waarna de laatste graden overbrugd worden met een steeds kleiner wordende brander. Het gevolg is dat de kamer geleidelijk op temperatuur komt, de temperatuur in de radiatoren geleidelijk afneemt en de gewenste kamertemperatuur niet overschrijdt. Overdag blijft de temperatuur ook goed op hetzelfde niveau.

Bij een modulerende CV ketel hoort ook een modulerende thermostaat.

Een modulerende regeling is doorgaans zuiniger in gebruik dan een ‘aan/uit’-regeling doordat er minder stilstandverliezen zijn. Het is ook aannemelijk dat de onderdelen van de installatie langer mee kunnen, omdat er minder grote en minder plotselinge temperatuurverschillen zijn.

U kunt het beste een HR ketel kopen die goed bij uw watergebruik past. Dat is te berekenen met behulp van het label Comfort Warm water (CW). Het CW label laat zien hoeveel warm water een CV ketel per minuut kan leveren. Met een hogere waarde voorkomt u bijvoorbeeld dat de douche koud wordt als er iemand warm water voor de afwas gebruikt. Zo krijgt u meer comfort in huis. In onderstaande tabel zetten we het voor u op een rijtje:

CW-waarde warm water in…
CW 3 Keuken of douche/bad (niet tegelijk).
CW 4 Keuken of douche/bad (niet volledig tegelijk).
CW 5 Keuken of douche/bad (beperkt tegelijk).
CW 6 Keuken én douche/bad (tegelijk).

Optimaal profiteren van een hoge capaciteit
Wat ook belangrijk is bij de keuze voor het juiste verwarmingstoestel, is de capaciteit. Een klein huis vraagt minder vermogen van uw verwarming dan een grote woning. Ook de isolatie van uw huis en het type (tussenwoning, hoekwoning) hebben invloed. Het beste is een HR ketel die precies past bij uw woonsituatie en warmwatergebruik. Zo behaalt de CV ketel optimaal rendement en kunt u profiteren van lage stookkosten.

Wij kunnen voor u de benodigde capaciteit exact voor u berekenen.

Duurzaam

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de CV ketel. De CV ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.

Ons zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Collector.
 2. Pomp.
 3. Terugslagklep.
 4. Flowregelaar.
 5. Drukmeter.
 6. Overstortventiel.
 7. Expansievat.
 8. Vulkraan collector.
 9. TCU regeling.
 10. Sensor collector.
 11. Sensor boiler.
 12. 110 liter boiler.
 13. Automatische ontluchter.
 14. Thermostatisch mengventiel.
 15. Inlaatcombinatie.
 16. Nefit combi-ketel.

In Nederland is de optimale opstelling:

 • Gericht op het zuiden, ongeveer 5º naar het westen.
 • Een hellingshoek van ongeveer 36º.

Bij deze opstelling vangt de collector ruim 1.100 uren volle zon per jaar. Plaatsing op het westen, zuidwesten, oosten en zuidoosten kan ook maar dan is de opbrengst lager.

Nefit SolarLine-systemen zijn uitzonderlijk flexibel in plaatsingsmogelijkheden.

In of op een schuin pannendak

Verticale collectoren kunnen onopvallend de plaats innemen van een aantal dakpannen. De leidingen zijn daarbij volledig uit het zicht. Verticale collectoren kunnen ook op de dakpannen worden bevestigd. De doorvoeren naar de boiler lopen in dat geval via beluchtingspannen.

Op een plat dak

Verticale of horizontale zonnecollectoren worden op een aluminium frame op het dak geplaatst. Het frame is instelbaar in een hoek tussen 30º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Tegen de gevel

Zelfs als u geen eigen dak met zon heeft, kunt u met de SolarLine profiteren van zonne energie. De collectoren (horizontaal) worden dan bevestigd aan de gevel. Het frame is instelbaar tussen 45º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Algemeen

Alleen bij Nefit is het mogelijk de collector lager te plaatsen dan de boiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). Alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).

Een SolarLine zonneboilersysteem zorgt voor het verwarmen van een groot deel van uw tapwater voor keuken en douche door middel van zonne energie. Andere toepassingen, zoals centrale verwarming of verwarming van een zwembad, of combinaties van toepassingen zijn ook mogelijk. Het gaat in zo’n geval echter niet om een standaard SolarLine systeem. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de installatietechnische situatie ter plekke te beoordelen.

Neemt u hiervoor contact op met een erkende installateur. Op basis van de verzamelde informatie van uw installatie en uw wensen kan uw installateur contact opnemen met Nefit en een systeem op maat adviseren.

Volledigheidshalve wijzen wij erop dat de subsidieregeling Duurzame Warmte (september 2008) alleen van toepassing is op zonneboilersystemen die dienen voor de verwarming van tapwater.

Jaarlijkse opbrengst aan zonne energie van de SolarLine:

 • 3,5 GJ met één zonnecollector.
 • 4,8 GJ met twee zonnecollectoren.
 • 11,9 GJ met drie zonnecollectoren.

Bij twee zonnecollectoren is het water in de zonneboiler sneller warm, maar daardoor gaat het systeem eerder uit. De opbrengst wordt niet verdubbeld omdat het zonneboilersysteem minder in bedrijf is. Dat de opbrengst met ongelijke stappen omhooggaat, heeft ook te maken met de normen voor de berekeningswijze. Bij één of twee collectoren geldt NEN-EN 12975, bij drie collectoren NEN-EN 12976.

Zoals de naam al zegt, loopt een leegloopsysteem (het systeem dat andere merken gebruiken) in de winter leeg als dat nodig is om bevriezing te voorkomen. Hiervoor is een zware pomp nodig en een leegloopvat. De Nefit SolarLine maakt gebruik van een uniek continu gevuld systeem. Daarbij is geen extra terugloopvat met een pomp met relatief grote capaciteit nodig. Dat is een groot voordeel, want zo’n pomp verbruikt jaar in, jaar uit veel elektriciteit. Dat geen extra leegloopvat nodig is, bespaart ruimte. De Solar-vloeistof in het SolarLine systeem kan niet bevriezen, zodat het systeem continu gevuld kan blijven. Dat heeft nog een groot voordeel: de SolarLine functioneert het hele jaar door, zodat u maximaal profiteert van de zon. Ook bij winters weer met vrieskou halen de geavanceerde SolarLine-zonnecollectoren gratis warmte uit zonlicht! Dat bij de Nefit SolarLine geen leegloop nodig is, vergroot de plaatsingsflexibiliteit. Alleen bij Nefit is het mogelijk de zonnecollector lager te plaatsen dan de zonneboiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). En alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).

Onderhoud

Na de eerste onderhoudsbeurt wordt u in ons administratie systeem verwerkt. Automatisch komt de eerstvolgende onderhoudsbeurt uit het systeem en krijgt u bericht middels een brief of email. Natuurlijk kunt u met de planning een nieuwe afspraak maken als het u niet uitkomt.

Eens in de 12 maanden wordt er onderhoud aan uw CV ketel verricht. Middels een brief of email wordt er een afspraak voor u ingepland. U kunt natuurlijk altijd de afspraak wijzigen in een voor u passende datum.

Storingen

Als de drukmeter op het toestel een druk lager dan 1 bar aangeeft dan moet het toestel worden bijgevuld. U gaat daarvoor als volgt te werk:

 • Neem de netstekker van het toestel uit de wandcontactdoos. Bij de CV toestellen met een elektrische drukmeting laat u de netstekker in de wandcontactdoos.
 • Laat het toestel afkoelen tot een temperatuur van ca. 40 graden.
 • Sluit de slang aan op de koudwaterkraan van de waterleiding.
 • Laat de slang vollopen zodat er geen lucht in de installatie komt.
 • Sluit de slang aan op de vulkraan van de CV installatie, deze is door de monteur meestal onder het toestel gemonteerd.
 • Wanneer uw toestel een automatische ontluchter heeft dan dient u het dopje van de automatische ontluchter een halve slag open te draaien als deze dicht zit. U kunt deze vervolgens open laten staan. Als u twijfelt, kunt u het beste even de technische documentatie van het toestel ter hand nemen.
 • Draai de waterkraan open.
 • Draai de vulkraan van de CV installatie open.
 • Sluit de vulkraan als de druk niet meer oploopt, of als de drukmeter ongeveer 1,5 bar aangeeft.
 • Sluit de waterkraan.
 • Sluit de vulkraan.

  Draai het ontluchtingskraantje van de laagst gelegen radiator van de CV installatie open.

 • Laat alle lucht ontsnappen.
 • Draai het kraantje vervolgens weer dicht.
 • Ontlucht alle andere radiatoren van de CV installatie op dezelfde manier. Werk van onder naar boven.
 • Controleer of de druk op de drukmeter nog steeds boven de 1 bar is. Wanneer de druk opnieuw onder de 1 bar is gezakt dan moet de installatie nog een keer worden gevuld en ontlucht.
 • Koppel de vulslang los. Let op, er staat nog wat druk op de slang waardoor er wat water kan ontsnappen.
 • Steek de netstekker van het toestel in de wandcontactdoos. Bij de toestellen met een elektrische drukmeting hoeft u dit niet te doen, omdat bij deze toestellen de netstekker in de wandcontactdoos moet blijven zitten.
  Let op: Als de CV installatie vaak moet worden bijgevuld, neem dan even contact met ons op om de oorzaak van het waterverlies achterhalen en verhelpen. Gebruik géén lekstopmiddelen in uw CV installatie!

Ventilatie

Het ventilatiesysteem is nagenoeg het enige in huis waar nog geen aandacht aan wordt besteed. De ramen zeem je eens in de zoveel tijd en de buitenkant geef je een keer een linkje verf. En zo zijn er nog meer voorbeelden op te noemen. Maar het ventilatiesysteem is daar al aan gedacht? In de meeste gevallen niet. Iedereen maakt wel eens ventielen schoon, maar verder dan dit wordt vaak er niet gekeken. Terwijl de ergste vervuiling zich toch in de kanalen bevindt. Daarom is het ook belangrijk dat de kanalen ook onderhoud krijgen en ook de ventilator is heel belangrijk. Een niet goed werkende ventilator vermindert de werking van het systeem enorm, zo niet helemaal.

In de kanalen zit vaak stof met bacteriën en schimmels. Op den duur zit het gehele systeem verstopt en kan er geen lucht meer doorheen. Het vocht blijft dan nog langer in huis. Te veel vocht in huis is niet goed, het kan materialen zoals muren, kozijnen, vloeren en andere gevoelige materialen en apparatuur aantasten.

Hoewel het fysiek mogelijk is om een wasdroger op een ventilatiesysteem aan te sluiten, raden wij u dit ten stelligste af. Er zou in dit geval te veel vocht en stof in de leidingen komen en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de goede werking van het ventilatiesysteem.

Geen van onze ventilatiesystemen kan d.m.v. de bedieningsschakelaar uitgezet worden. Wij adviseren om altijd te ventileren, ook ‘s nachts, al is het maar in de laagste stand. Dit om gezondheids- en vochtproblemen te voorkomen.

U bent natuurlijk vrij om de ventilator uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te halen; wij zullen dit nimmer adviseren.

De meeste ventilatiesystemen hebben een driestandenschakelaar:

Stand 1  De stand 1 is bedoeld als laagstand en wordt gebruikt als er niemand aanwezig is.
Stand 2 De stand 2 is bedoeld als middenstand en wordt gebruikt als er één of meerdere personen aanwezig is.  
Stand 3 Stand 3 is bedoeld als hoogstand en wordt gebruikt bij gebruik van de douche en/of het gebruik van een op het ventilatiesysteem aangesloten HR-wasemkap. Tip: laat stand 3 tot een half uur na het douche/koken aanstaan om alle luchtjes/vocht goed af te voeren.