Bol B.V.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De collector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. In het voorraadvat bevindt zich een warmtewisselaar, waardoor de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Het verwarmde leidingwater gaat naar de CV ketel. De CV ketel zorgt voor de naverwarming van het leidingwater, zodat het warm genoeg is voor gebruik. Omdat de ketel minder hoeft te branden wordt tot 60% van het gasverbruik voor tapwater uitgespaard.

Ons zonneboilersysteem bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Collector.
  2. Pomp.
  3. Terugslagklep.
  4. Flowregelaar.
  5. Drukmeter.
  6. Overstortventiel.
  7. Expansievat.
  8. Vulkraan collector.
  9. TCU regeling.
  10. Sensor collector.
  11. Sensor boiler.
  12. 110 liter boiler.
  13. Automatische ontluchter.
  14. Thermostatisch mengventiel.
  15. Inlaatcombinatie.
  16. Nefit combi-ketel.

Wat is bij de SolarLine de gemiddelde levensduur van zonneboilers en zonnecollectoren?

Wat is de beste plaats voor zonnecollectoren?

In Nederland is de optimale opstelling:

  • Gericht op het zuiden, ongeveer 5º naar het westen.
  • Een hellingshoek van ongeveer 36º.

Bij deze opstelling vangt de collector ruim 1.100 uren volle zon per jaar. Plaatsing op het westen, zuidwesten, oosten en zuidoosten kan ook maar dan is de opbrengst lager.

Wat zijn de mogelijkheden voor de plaatsing van de zonnecollectoren?

Nefit SolarLine-systemen zijn uitzonderlijk flexibel in plaatsingsmogelijkheden.

In of op een schuin pannendak

Verticale collectoren kunnen onopvallend de plaats innemen van een aantal dakpannen. De leidingen zijn daarbij volledig uit het zicht. Verticale collectoren kunnen ook op de dakpannen worden bevestigd. De doorvoeren naar de boiler lopen in dat geval via beluchtingspannen.

Op een plat dak

Verticale of horizontale zonnecollectoren worden op een aluminium frame op het dak geplaatst. Het frame is instelbaar in een hoek tussen 30º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Tegen de gevel

Zelfs als u geen eigen dak met zon heeft, kunt u met de SolarLine profiteren van zonne energie. De collectoren (horizontaal) worden dan bevestigd aan de gevel. Het frame is instelbaar tussen 45º en 60º voor een maximale lichtvangst.

Algemeen

Alleen bij Nefit is het mogelijk de collector lager te plaatsen dan de boiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). Alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).

Kan ik een SolarLine-systeem ook voor andere doeleinden gebruiken dan het verwarmen van water voor keuken en badkamer?

Een SolarLine zonneboilersysteem zorgt voor het verwarmen van een groot deel van uw tapwater voor keuken en douche door middel van zonne energie. Andere toepassingen, zoals centrale verwarming of verwarming van een zwembad, of combinaties van toepassingen zijn ook mogelijk. Het gaat in zo’n geval echter niet om een standaard SolarLine systeem. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk de installatietechnische situatie ter plekke te beoordelen.

Neemt u hiervoor contact op met een erkende installateur. Op basis van de verzamelde informatie van uw installatie en uw wensen kan uw installateur contact opnemen met Nefit en een systeem op maat adviseren.

Volledigheidshalve wijzen wij erop dat de subsidieregeling Duurzame Warmte (september 2008) alleen van toepassing is op zonneboilersystemen die dienen voor de verwarming van tapwater.

Waarom is de opbrengst van twee zonnecollectoren niet twee keer zo groot als de opbrengst van één zonnecollector?

Jaarlijkse opbrengst aan zonne energie van de SolarLine:

  • 3,5 GJ met één zonnecollector.
  • 4,8 GJ met twee zonnecollectoren.
  • 11,9 GJ met drie zonnecollectoren.

Bij twee zonnecollectoren is het water in de zonneboiler sneller warm, maar daardoor gaat het systeem eerder uit. De opbrengst wordt niet verdubbeld omdat het zonneboilersysteem minder in bedrijf is. Dat de opbrengst met ongelijke stappen omhooggaat, heeft ook te maken met de normen voor de berekeningswijze. Bij één of twee collectoren geldt NEN-EN 12975, bij drie collectoren NEN-EN 12976.

Wat is het verschil tussen een continu gevuld zonneboilersysteem (Nefit) en een leegloopsysteem (andere merken)?

Zoals de naam al zegt, loopt een leegloopsysteem (het systeem dat andere merken gebruiken) in de winter leeg als dat nodig is om bevriezing te voorkomen. Hiervoor is een zware pomp nodig en een leegloopvat. De Nefit SolarLine maakt gebruik van een uniek continu gevuld systeem. Daarbij is geen extra terugloopvat met een pomp met relatief grote capaciteit nodig. Dat is een groot voordeel, want zo’n pomp verbruikt jaar in, jaar uit veel elektriciteit. Dat geen extra leegloopvat nodig is, bespaart ruimte. De Solar-vloeistof in het SolarLine systeem kan niet bevriezen, zodat het systeem continu gevuld kan blijven. Dat heeft nog een groot voordeel: de SolarLine functioneert het hele jaar door, zodat u maximaal profiteert van de zon. Ook bij winters weer met vrieskou halen de geavanceerde SolarLine-zonnecollectoren gratis warmte uit zonlicht! Dat bij de Nefit SolarLine geen leegloop nodig is, vergroot de plaatsingsflexibiliteit. Alleen bij Nefit is het mogelijk de zonnecollector lager te plaatsen dan de zonneboiler (bijvoorbeeld de collector op het dak van de bijkeuken en de zonneboiler op zolder). En alleen bij Nefit is een groot hoogteverschil tussen collector en boiler mogelijk (zelfs vijf etages).

Kom bij ons werken als